Intrebare (I): Creditorul este obligat sa notifice debitorul despre angajarea unei firme de recuperare creante?
Raspuns (R): Cu exceptia cazului in care aceasta obligatie este mentionata in contractul de credit, creditorul nu este obligata sa faca o asemenea notificare.
I. Firmele de recuperare sunt reglementate de o lege speciala?
R: Nu. La acest moment firmele de recuperare creante functioneaza in baza legii 31 / 1990 ca orice alta societate comerciala. Nu exista o lege speciala aplicabila sau un organism de reglementare / supraveghere.
I. Ce pot face daca sunt contactat de un colector?
R: Este recomandabil sa discutati cu respectivul colector. Comunicarea cu acesta poate lamuri toate aspectele litigiului, va elimia orice eroare cu privire la valoarea sau existenta datoriei. Daca nu discutati cu respectiul colector, acesta va continua procedura de colectare pentru suma pe care o are in evidenta si va incepe procedurile judiciare;
I: Colectorul trebuie sa se identifice si sa ma informeze cu privire la natura convorbirii?
R: Orice colector profesionist este obligat sa se identifice, indicind si pentru ce creditor lucreaza astfel incit sa stiti despre ce datorie este vorba. In general, dvs trebuie sa intrebati si sa obtineti orice informatie cu privire la identitatea persoanei cu care discutati si la natura debitului despre care discutati. In cazul in care nu obtineti raspunsuri satisfacatoare, incetati orice comunicare cu persoana respectiva.
I: Ce pot face daca contest valoarea/existenta datoriei?
R: Intocmiti o contestatie in care precizati argumentele ce stau la baza contestatiei, anexati toate documentele care dovedesc cele mentionate si comunicati respectiva contestatie la sediul colectorului/creditorului. In aceasta etapa este recomandabil, dar nu esential, sa colaborati cu un avocat avind in vedere ca deja se previzioneaza existenta unui litigiu si este bine ca respectiva contestatie sa fie cit mai profesionit intocmita si argumentata in drept.
I:Pot face plati catre creditor, chiar daca am fost contactata de catre un colector?
R: Da. Exista o singura exceptie de la regula si anume daca creanta fata de dvs a fost cesionata (vinduta) in favoarea colectorului. In acest caz, colectorul devine creditorul dvs iar toate platile trebuie facute catre acesta cu conditia ca cesiunea sa va fie notificata cu confirmare de primire, data primirii fiind si data de la care cesiunea va este opozabila. Daca nu sunteti sigur de identitatea creditorului, comunicati o adresa prin care sa va fie comunicata existenta sau inexistenta unei cesiuni.
I:Ce se intimpla daca debitul a fost achitat, nu datorez respectiva datorie sau nu sunt debitorul?
R: Intocmiti o contestatie, anexati toate documentele relevante si comunicati-le catre colector prin posta cu confirmare de primire. Este recomandabil sa consultati un avocat mai ales daca exista suspiciuni de frauda cu privire la identitatea persoanei mai ales ca aceasta utilizare neautorizata a identitatii dvs se poate extinde si asupra altor acte juridice.
I:Trebuie sa platesc mai mult daca datoria este colectata de o firma specializata si nu de catre creditor?
R: Nu. Colectorul nu are dreptul sa recupereze mai mult de cit ar putea-o face insusi creditorul. In consecinta, colectorul nu va poate solicita mai multi bani decit este mentionat in contractul in baza caruia s-a nascut datoria. Refuzati achitarea oricaror comisioane, onorarii sau altor plati care nu se regasesc in lege sau in contract.
I: Pot fi dat in judecata daca nu achit o datorie?
R: Da. Conform legilor romane, orice creditor poate depune o cerere de somatie de plata, o cerere in pretentii sau o cerere de incepere a executarii silite pentru sumele datorate de catre dvs. Recomandam consultarea unui avocat daca primiti o citatie din partea instantei de judecata sau o somatie de plata din partea unui executor judecatoresc / bancar
I:Pot fi trimis la inchisoare pentru neachitarea unei datorii?
R: Nu. Neachitarea unei datorii civile sau comerciale nu este infractiune, cu exceptia cazurilor in care la incheierea contractelor respectiva nu au fost savirsite infractiunei (fals, uz de fals, inselaciune in contracte).
I: Pot face intelegere de plata cu un colector?
R: Da. Daca ambele parti cad de acord cu privire la modalitatea de plata in rate a debitului, in special cu privire la cuantumul ratelor si a termenelor de plata, se pot incheia tranzactii ce au rolul de a stinge litigiul. La incheierea unei tranzactii recomandam sa solicitati dovada ca respectivul colector are dreptul de a incheia si semna aceasta tranzactie. Totodata, recomandam consultarea unui avocat astfel incat incheierea tranzactiei sa nu fie mai paguboasa pentru dvs decit creditul initial.
I: Colectorul este obligat sa accepte plati partiale?
R: Da. Orice creditor, deci inclusiv un colector, are obligatia de a primi plata partiala cu exceptia cazurilor cind in contract se prevede contrariul. Daca in contract nu exista o asemenea limitare iar colectorul refuza banii recomandam consultarea unui avocat deoarece procedura de consemnare a sumei (procedura ce consemneaza dorinta dvs de a palti si refuzul creditorului de a lua banii) este o procedura mai laborioasa si necesita cunostinte juridice.
I: Colectorul a fost de acord cu plati partiale. Este obligatoriu semnarea unei tranzactii?
R: Nu este obligatoriu dar este recomandabil. O tranzactie scrisa apara ambele parti de abuzurile partii co-contractante si reglementeaza in mod clar drepturile si obligatiile partilor;
I: Colectorul poate sa execute silit imobilul sau sa-mi popreasca salariu?
R: Da. In urma investirii cu formula executorie a contractului sau in urma obtinerii unei sentinte judecatoresti, coelctorul poate – prin intermediul unui executor – incepe executarea silita prin poprirea salariului (si a oricaror sume de bani din conturile bancare) si prin vinzarea la licitatie publica a imobilului. In cazul in care primiti o somatie in partea unui executor judecatoresc / bancar recomandam consultarea unui avocat.
I:Exista vreun termen de prescriptie?
R: Da. Termenul general de prescriptie pentru datoriile civile si comerciale este de 3 ani.